Uprawa w podłożu na stołach
Ten sposób uprawy jest dość często stosowany w szklarniach, w których stoły służą najpierw do przygotowania rozsady ogórka, pomidora lub innych warzyw, a następnie jeszcze w okresie zimy czy wczesnej wiosny mogą być wykorzystane pod uprawę ogórka. Ogórki na stołach można uprawiać wyłącznie w podłożach torfowych lub w mieszance kompostów bez biologicznego podkładu grzejnego, ponieważ z reguły pod stołami są instalowane grzejniki centralnego ogrzewania podgrzewające podłoże na stole.
Stosowane do uprawy ogórka podłoża, takie jak torfy, czy różnego rodzaju ziemie, muszą być wolne od patogenów glebowych; Nie ma oczywiście potrzeby odkażania świeżych balotów słomianych, które są używane w produkcji ogórka tylko raz, a także torfów, używanych w produkcji roślin po raz pierwszy. Jednak wszelkie przygotowywane ziemie do uprawy ogórka, czy powtórnie stosowane podłoża torfowe, muszą być przed ponownym użyciem poddane termicznej dezynfekcji (patrz rozdział ,,Termiczna dezynfekcja gleby i podłoża").