Nawadnianie ogórków
Ogórek jest bardzo wrażliwy na niedpbór wody w podłożu, -ze względu na znaczne potrzeby wodne i na słabo rozwinięty system korzeniowy. Na nierównomierne nawadnianie rośliny reagują bardzo szybko, najczęściej zasychaniem zawiązków
owoców.
Do nawadniania ogórków uprawianych w podłożach organicznych (np. torf, baloty słomiane, kompost z kory) zaleca się stosować dwa systemy nawadniania łącznie: jako -zasadniczy powinien być używany system nawadniania kroplowego, doprowadzający wodę do poszczególnych roślin, jako uzupełniający — deszczowanie ciśnieniowe o małym wydatku wody. Pożądane jesj:, aby działanie takiego kombinowanego systemu nawadniania było sterowane automatycznie, co pozwala na utrzy- , manie równomiernej wilgotności podłoża i powietrza.
Wilgotność podłoży organicznych powinna wynosić 50— 80% pojemności wodnej. W początkowym okresie rozwoju roślin wilgotność podłoża musi być niższa. Najwyższą wilgotność podłoża trzeba utrzymywać w okresie pełnego owocowania przy dużym nasłonecznieniu. Zbyt wilgotne podłoże może również powodować objawy więdnięcia roślin na skutek braku powietrza w podłożu. Dostarczenie roślinom "dużej dawki wody w krótkim okresie jest bardzo szkodliwe dla wszystkich roślin szklarniowych, a szczególnie dla ogórka.