Cięcie ogórków
Cięcie ogórków ma na celu ograniczenie masy wegetatywnej roślin, gdyż przy nadmiernym jej rozwoju może występować zasychanie zawiązków owoców, opadanie kwiatów —' a nawet więdnięcie całych roślin.
Metoda cięcia ogórka zależy od odmiany, sposobu prowadzenia roślin, jak również ich zagęszczenia. Zarówno nowe odmiany o długich owocach, jak i powszechnie u nas uprawiane odmiany krotko owocowe (Skierniewicki, Iwa) zaleca się prowadzić systemem przewodnikowym, ógławia-jąc pęd . główny u szczytu podpory. Pędy boczne pierwszego i drugiego rzędu przycina się za pierwszym lub za drugim zawiązkiem, zależnie od rozstawy roślin.
• Odmiany długo owocowe mogą również być cięte metodą przewodnikową. Tego rodzaju cięcie zapewnia najwyższy plon wczesny i ogólny. Przy uprawie ogórków przy siatkach w krajach zachodnich stosuje się jednoczesne ogławianie wszystkich pędów po dprośnięciu rośliny do szczytu podpory. Metoda ta znacznie zmniejsza nakład robocizny ręcznej, nie może być jednak zastosowana przy pionowym prowadzeniu roślin przy sznurach. Ta metoda prowadzenia roślin wymaga systematycznego cięcia pędów bocznych za pierwszym lub drugim owocem.